måndag 14 september 2020

Instagram!

Har inte gjort något inlägg på länge men tänkte prova på instagram! Så mitt konto där heter @18tillekonomisktfri kom gärna in och följ mig!

lördag 19 oktober 2019

Värdet på min portfölj?

I dagsläget är min portfölj värd lite under 20000€ (200000 kr) 

Min portfölj består av indexfonder, aktiefonder och även enskilda aktier. Många undrar säkert hur jag har samlat ihop och fått min portfölj att växa till 20000€ (200000 kr) och största delen är att jag har jobbat och sparat pengar och investerat. En liten del är en fond som mina föräldrar har sparat en liten summa och fonden har fått växa av sig själv tills jag började spara själv i fonden. En liten del av pengar som jag har fått på min födelsedag och julafton har också blivit investerat.

Varför jag har index fonder och aktiefonder är för att få en riskspridning och för att få lite mer balans i min portfölj. Mina aktier jag har är aktier som jag tror har en bra tillväxt i framtiden så jag sparar på långsikt. Om ni vill läsa om några tips att spara pengar så har jag skrivit ett inlägg tidigare!


onsdag 16 oktober 2019

Hur kan man spara pengar?

Eftersom en viktig del att bli ekonomisk fri är att man kan spara pengar och investera. Därför tänker jag ge några tips på olika sätt att spara pengar.

Försäkringar: att byta försäkringsbolag eller gå in och diskutera priset på försäkringen kan spara så mycket pengar. Oftast så finns det sätt att få billigare försäkringar eftersom personer inte diskuterar med försäkringsbolaget. Priserna för försäkringar ändrar ganska ofta och kollar man inte upp detta kan man betala mycket mer än vad man egentligen skulle behöva. Detta gäller alla försäkringar.

Telefonräkning: många betalar för ett abonnemang paket som dom inte behöver och skulle klara sig med ett mycket mindra paket.

El: att släcka av lampan när den inte behövs eller dra ut apparater sparar dig ingen stor summa men över lång sikt blir summan stor.

Mat: dom allra flesta slänger mat varje månad. Att bara köpa den mat du behöver och lämna bort onödiga köp så kan du spara ihop en slant.

Bil: att du går eller cyklar till jobbet, mataffären eller gymmet, sparar du inte bara bensin utan även på själva bilen och du får frisk luft och motion.

Ifrågasätt varje köp: detta är en sak jag är väldigt noga med och jag har sparat mycket pengar att ifrågasätta varje köpt. När du köper något fråga dig själv, är denna sak nödvändig och värt pengarna?. Detta gör inte bara att du sparar pengar utan även att du sparae utrymme hemma t.ex

Detta var några tips jag använder för att spara! Fråga på om ni undrar något!

måndag 14 oktober 2019

Vad ekonomisk frihet betyder för mig!

För mig betyder ekonomisk frihet att kunna välja sin egen tid, inte känna att man behöver jobba ett 7-16 jobb och kanske unna sig det lite extra ibland.

Eftersom jag är ung och trivs med att jobba och få det sociala från jobbet så kommer jag nog jobba när jag blir ekonomiskt fri men att känna friheten att inte vara beroende av jobbet för att betala räckningar, mat o.s.v kommer vara en underbar känsla.

Jag kommer nog ta ut mera ledigt för att tillbringa mera tid med min familj, resa och olika hobbys. För mig är tid med familjen en väldigt viktig ingrediens i livet. Lyckan man får att tillbringa tid men familjen även om det handlar om att man sitter ner dricker en kaffe äter något sött å bara diskuterar med varandra så får man en lyckospark som ger en underbar känsla och mera energi. Alla vet att tiden inte är oändlig så jag uppmanar alla att ta vara på tiden med era nära och kära, fast det bara är 5 min, så kan dom 5 min ge så mycket lycka och energi både för dig själv och din nära!

Hur jag började spara

Jag fick intresset för aktier och fonder av min far. Ända sen jag var liten har mina föräldrar sparat i en aktiefond och att se hur pengarna växer gjorde att jag tyckte det var häftigt och spännande, jag började kolla youtube videor om aktier och läste mycket bloggar som gjorde att mitt intresse växte mera. En dag sa min far att ja borde börja spara och vi öppnade ett konto som jag satte in en liten summa pengar och ända sedan dess har jag varit fast i att spara. Eftersom jag inte har en stadig inkomst sparar jag inte en fast summa utan sparar olika stora summor varje månad men jag har ett månadsparande. Finns det frågor?var inte rädd att fråga!